söndag 14 juni 2009

Skotska parlamentet i Edinburgh, igen

Edinburgh är alltså en riktig pärla. En stad att beundra och riktigt njuta av. Arkitektur, kultur, historia.

Bilden ovan är tagen från Princess Street mot den del av staden där Edinburgh Castle och andra viktiga delar av staden finns. Princess Street är huvudgatan med byggnader endast på ena sidan, med öppen utsikt över park och järnväg mot andra sidan. Detta och dessa byggnader är essensen i staden.

Så går man ner längs Royal Mile, längs alla dessa historiska och härliga byggnader och när man kommer längst ner, nära palatset där drottningen bor när hon besöker staden, slås man av vad som riktigt slår en i skallen, gör hål i huvudet, skapar suckar. Det skotska parlamentets nybygge. 

Jag kan kanske förstå att arkitekter höga på något, fulla teknologer eller annat motsvarande har ritat fram något i den här stilen, men vemihelvete har godkänt detta? 

Byggnaden är så ful, horror och oestetisk att bilden ovan inte på något sätt kan återge den ångestframkallande, deprimerande och patetiska vy man konfronteras med.

Jag kan väl inse att det ibland behövs kontraster. Inte alltid följa det som alltid varit. Men varför skapa det fulaste som finns?

Inga kommentarer: