onsdag 3 juni 2009

Nostalgisk mix

Jag försov mig och missade Pilates i morse. Men det var det värt.

I går kväll var vi bjudna till ett 90-årskalas hos våra både åldersmässigt och tidsmässigt äldsta vänner här i trakten. De har anordnat flera fantastiska kalas än jag kan komma i håg. Detta var inget undantag.

De har alltid och utan fördomar bjudit in sina grannar och andra bekantskaper till en fascinerande mix. De har fört samman personer av så många nationaliteter och samhällsklassser att jag har tappat räkningen.

I går var USA, Iran, Egypten, Storbritannien, Finland och Danmark representerade. Och så har vi Tony L. som har brittiskt pass men som har bott de senaste 55 åren i Sydafrika, Sydamerika och jag vet inte var. Och Spanien förstås. Hans sydafrikanska fru dog för något år sedan och hon hade de mest fantastiska historier om sin barndom, deras år som Fint Folk när de reste över oceanerna i första klass, som husfru i Sydamerika med bedrägliga betjänare, om hur det enda kött man kunde få i Quito på den tiden var flugbelagt och allt man köpte i matväg måste desinfekteras.

Hon rökte som en borstbindare och det var väl därför hon dog först, hennes hud var förfärligt rynkig och hon hade långt gången benskörhet. John, gårdagens födelsedagsbarn gillade henne inte  helt och hållet inte för hon talade för lågt men ändå hela tiden. Han hade alltid ett och annat att säga om folk.

Men good old John B. från New Jersey.

Professor och världsauktoritet på sitt område, gift flera gånger (refererar till sina barn som t.ex. my son number two). Har åkt runt världen för att föreläsa, också långt efter sin pensionering. 

Artig och gentleman ut i fingerspetsarna men också kritisk och cynisk.

Och när vi har träffats hos dem, när de övriga gästerna har gått, när vi nästan alltid har blivit kvar en sista värdefull stund och han säger ... you know, you are the only ones I can really talk to.

Inga generationsgränser här inte.

Det har traktens bästa utsikt från sin underbara terrass i sitt underbara hus. Vill ha. Kommer högst sannolikt inte att få.

Inga kommentarer: