söndag 21 juni 2009

Årets längsta dag, officiell början på sommaren

Enligt El Mundo började sommaren klockan 7:46 i morse.

Det är varmt, fuktigt, klibbigt. Så har det varit de senaste cirka tre veckorna och det är bara att foga sig. De varma och mjuka kvällarna och nätterna kompenserar för de heta dagarna då man inget annat vill än vara i klimatiserade utrymmen eller i skugga med en vänlig vind.

I dag glider jag genom min söndagstillvaro genom att göra så lite som möjligt.

Midsommarafton gjorde vi ett kort kvällsbesök hos sonen med familj för att överlämna diverse födelsedagsgåvor. Det hade varit en helt vanlig arbetsdag för alla, så det gick enligt enkla formuläret.

Midsommardagen, i går, hade vi Little Miss hela dagen och senare hela kvällen hemma hos dem så att sonen och La Nuera kunde fira dessa diverse födelsedagar barnfritt med sina vänner. Big Sister var hos La Nueras föräldrar.

The Youngsters hade först en grundlig tapaslunch, paus hemma för att bada Little Miss och så gick de till stranden för att fira midnatt. 

Little Miss somnade kring klockan elva, det gjorde J också så jag skickade honom hem och så tittade jag på teve tills den yngre generationen kom hem kring klockan ett. Så gick jag hem längs de varmfuktiga gatorna och förundrades igenkännande över att ja -- så här känns det ju en sommarnatt här.

Tillbaka till i dag. Det närmar sig lunchdags och efter inventering av frysen finns det nu en liten bläckfisk (sepia) på tining ute i solen, utanför markisens skugga. 

Den ska jag steka med olja, vitlök och citron, efter att först ha kryssat upp ryggen så att den inte vrider sig i pannan. Så blir det olika grönsaker till. Och så tänker jag att det kanske nu vore dags att konsumera en Moët & Chandon som tålmodigt har väntat i kylskåpet på att det rätta tillfället infinner sig.

Det känns som att det är i dag.

Så får det nog bli.

* * * * *

UPPDATERING: Och det blev. Bläckfisken lyckades över förväntan. Det är som med all fisk och alla skaldjur, poängen är lagom kokt eller stekt. Annars blir konsistensen och hela upplevelsen fel och detta kan inga kryddor eller såser hjälpa.

Och om någon vill ha ett husmorstips som jag tillämpar: när det ser ut att vara nästan färdigt, dra bort från plattan, täck med lock och låt mogna i eftervärmen.

UPPDATERING 2. Jag har ett rutnät i siktet på min kamera. Ändå lyckas jag få bilder snett. Men en bild är en bild är en bild och den har för avsikt att förmedla något, och i den här bilden ville jag förmedla utöver bläckfisken på upptining i solen också de soldränkta byggnaderna vi ser och så förstås den lilla biten av hav som ingår i vår vy. 

Inga kommentarer: