tisdag 21 april 2009

Ställningskrig since beginning of time

Min första bekantskap med någon typ av dator skedde i början av åttiotalet. Det var en Nokia Mikro-Mikko och den hade ett operativsystem som hette CP/M. Gränssnittet var självfallet, som på den tiden, enbart text och raka kommandon enligt strikta formler. Jag hade ingen aning om vad en datormus var.

Så kom det PC och MS-DOS och fortfarande allt textbaserat och raka kommandon för allt man ville göra. Enligt strikta formler. Men insynen var fullständig när man gick in i systemfilerna.

Mot slutet av åttiotalet kom de första Windowsversionerna med grafiskt gränssnitt. De var strikt taget inget annat än en bild ovanpå MS-DOS, och kontrollen hölls fortfarande huvudsakligen med MS-DOS-kommandon.

Så kom det version efter version och jag tyckte att det var mer och mer obehagligt att inte ha råkoll på vad som händer under ytan. Ännu i början av nittiotalet kunde man gå in i win.ini och redigera sig fram till vad man ville. Det är länge sedan dess och det är länge, länge sedan jag som användare har kunnat hålla råkoll över hur jag vill att min dator ska fungera.

I mittten av åttiotalet kom också datorerna från Macintosh Computers -- Mac. Observera att de också var Personal Computers, PC:ar. Med ett grafiskt gränssnitt där användarna inte behövde bry sig om vad som händer under ytan. Klicka och kör. Blev populära och är fortfarande särskilt inom medieproduktion. 

I dagens läge är Windows-gränssnittet i PC och gränssnittet i Mac närmare varandra än någonsin. (Jag utelämnar här t.ex. Linux, för det faller utanför ämnet.) Man klickar och försöker förstå.

Vad som jag dock undrar över är det fortsatta datorreligiösa ställningskrig som redan fanns i tidernas begynnelse. PC- och Mac-användare kan ju knappt vistas i samma rum. 

Dock så utifrån vad jag ser så är det oftast Mac-användare som passar på att vid varje tillfälle racka ner på "tröskverk till PC" medan "den riktiga datorn" är en Mac. Det stämmer säkert om PC:n är hundra år gammal och Mac:en är splitterny. Vi har också tröskverk till PC:ar anskaffade på nittiotalet. Så har vi riktigt bra datorer skaffade rätt nyligen. PC:ar.

Jag säger inte att Mac är en dålig sorts dator. Jag säger inte att PC:ar är suveräna. Det är allt hur man blir van.

Men är inte det här ställningskriget så onödigt.

Men politiskt korrekt är väl politiskt korrekt, särskilt i mediekretsar.

1 kommentar:

Henrik Peltonen sa...

Jees. Gamla PC-Mac kriget. No end in sight.

Jag kann bara rekommendera att du provar Linux. Det har ju blivit grafiskt, men det går alltid att öppna en komand-linje och ta en titt "under the hood" för att göra precis vad man vill.

Det går till och med att installera Linux som ett Windows-program, och av-installera lika enkelt.

Kontroll. Ahh.