måndag 20 april 2009

Höga berg och djupa dalar

När man läser tidningar och bloggar så finns det ju floder av alla sorters information. En stor del är på ett eller annat sätt lite underhållande, en del bemöter jag med jepp eller tjah och en del med ohherregudvadbra och vad skönt att någon skriver så eller djupaste ohsuckelisuck och what's next

I dag har jag stött på både djup salig suck och djup sorgsen suck.

Låt oss vara positiva och börja med den saliga sucken:

Det är Blogge Bloggelitos inlägg om tolerans, en mycket genomtänkt och strålande analys där han sätter saker, fenomen, feluppfattningar och idioti på plats. Jag citerar en av kommentarerna: Lysande skrivet! Denna korta sammanfattning borde göras till obligatorisk läsning i något samhällsorienterande ämne i grundskolan. -- Blogge Bloggelito är en frifräsande och synnerligen skarp skribent med en absolut integritet. Jag förlåter honom t.o.m. de kinesiska modellerna.

Dagens djupa suckelisuck och sorg i hjärtat är en ledare i dagens nätupplaga av El Mundo (på spanska, men översättningsverktyget i Google ger en viss uppfattning) som tar upp katalanernas fullständigt hänsynslösa korståg mot kastiljanska, dvs. "normal" spanska. I det här fallet en 11-årig pojke på Ibiza med läs- och skrivsvårigheter som trots vad det står i den spanska grundlagen inte får använda sitt modersmål och hemspråk kastiljanska (hans mor är andalusisk) i proven för att han har lättare att uttrycka sig då. I texten nämns också de 39 läkare som valde att lämna sina tjänster vid allmänna sjukhus på Ibiza på grund av katalanska språkkrav. Listan är säkert lång och det är inget nytt. Själv kände jag av fenomenet redan så tidigt som 1975, fast jag inte förstod det då.

On a different note. Sonen med döttrar var här på ett kort besök i dag (vi håller på att ge fingret åt Telefonica och han hjälpte oss på traven) och Little Miss har varje gång vi träffas lärt sig något nytt. I dag hörde jag henne för första gången säga Tia i stället för Ia om sin storasyster. Klockan säger dock fortfarande Ick-Ack och när hon får något heter det Ack-ack (Tack tack) eller Ahiah (Gracias).

Inga kommentarer: