torsdag 12 februari 2009

Livets ytterligheter

När jag går ut med Little Miss på stan får hon all slags uppmärksamhet. Främlingar vinkar och säger hej, tar i handen, smeker kinderna, skrattar och ler. Så är det här. Little Miss svarar, vinkar och ler.

Vi går för det mesta dessutom i ett väder som inte stör umgänget människor emellan. Det är skillnad mellan månglagersinpackade personer i horisontellt snöslask och en solig 15 eller 20 plus-dag.

Men vad som berör mig mest är äldre och gamla människor, kanske fullständigt ensamma, för vilka åsynen av ett leende och glatt småbarn ger dem all lycka i världen. För en stund. Kanske det var dagens höjdpunkt. Där träffas livets två ytterligheter -- dess början och dess slut. Småbarnet förstår det inte, åldringen nog.

Aldrig har jag sett min mamma så lycklig som när hon här, i oktober 2008, höll sitt barnbarnsbarn i famnen och jag precis kunde se hur hon sög in i sig all den känsla av sitt barnbarnsbarn som hon kunde få.

Inga kommentarer: