söndag 22 februari 2009

Globalt ansvar, my foot

Begreppet globalt kunde man tänka sig att skulle höra samman med helhetsperspektiv. Well, tyvärr.

Min senaste "himla med ögonen"-upptäckt (de är många i dessa dagar) kom när jag i yrkesutövande sammanhang stötte på information om splash and dash.

För att göra det klart: Jag är inte medlem av Greenpeace, jag är inte en miljöfanatiker, jag är inte anhängare av klimathysterin (jag kan tro på att klimatet förändras, som det alltid har gjort, men vad som är orsaken...). Jag är i skäliga mått miljömedveten i mina små vardagsval, dvs. jag är inte helt okänslig men jag upplever mig också som en person med sinne för proportioner.

MEN HÖRNI

Det här med splash and dash. Det hör samman med biobränslen. Det går ut på att biodiesel som har tillverkats i "ett tredjeland eller i EU" fraktas till USA där man tillför 0,01 % konventionell dieselolja. Detta förfarande är föremål för olika sorters stödprogram i USA för man "blandar ju in biobränsle i konventionellt bränsle" och med stöd av subventionerna kan USA-exportörerna dumpa priserna t.ex. i EU.

MY POINT HERE 

är inte att gråta över de europeiska biodieseltillverkarnas situation, även om det vore värt det.

POÄNGEN ligger däri att

HUR MÅNGA koldioxidavtryck andwhathaveyou kommer av att ett s.k. grönt bränsle fraktas av och an över Atlanten? Det kan väl inte vara avtrycksfritt?

Finns det någon som nämner om detta vid försäljning av "gröna bilar" eller när en stackars flygresenär sviktar under sina s.k. utsläppssynder?

Ur led är världen.

Inga kommentarer: