onsdag 3 december 2008

Det finns någon som undrar hur Torrevieja är i januari. 

Jag antar att frågan gäller vädret. Det kan t.ex. vara som i dag. Svinkallt (under plus fem) i morse och riktigt kylig vind men sol. Mitt på dagen fortfarande kylig vind och på gatan kanske plus 15 men på vår sydterrass sken solen och det var på gränsen till hett, kring 25 grader. (På en norrbalkong högst 15 grader om ens det.) När solen gick ner kom kylan tillbaka och jag var verkligen lycklig att komma hem till uppvärmda utrymmen.

Det behöver inte vara precis som i dag. Det kan vara mycket mildare nätter, mycket mindre kylig vind. Det beror på om luftmassorna rör sig norrifrån (typ Sibirien) eller söderifrån (typ Sahara). Vädret kan alltså variera från shorts till vinterrock. Nätterna oftast kyliga, men jag har varit med om kvällar med drygt 20. Allt är möjligt. Utom att det inte brukar regna mycket.

Solen värmer där den kommer åt. Det kan vara som två skilda klimat mellan den sydriktade strandpromenaden med sina uteserveringar där folk sitter i kortärmat och den bakomliggande solfattiga gatan där vinden viner som genom en tunnel och det behövs vinterkläder. Det som gäller här under vinter är SYDLÄGE. (På sommaren gör det detsamma, det är hett överallt.) Uppvärmning åtminstone morgon och kväll.

Havet och poolerna är för kalla att bada i. Ifall man inte är särskilt hurtig.

Summa summarum. Jag brukar säga att vintern i våra trakter är som sommaren i Norden, dvs. man kan vänta sig olika saker, medan vår sommar är garanterat varm (het) på samma sätt som vintern i Norden är garanterat mörk och kall.

Och så tröttnar jag inte på att upprepa: Det är LJUST en stor del av dagen. Solen är varm, särskilt i lä. 

Och om det inte var vädret frågan gällde så får herr/fru/fröken Anonym specificera sin fråga närmare.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var precis vad jag menade, tack så mycket. Säg du skulle inte kunna vara lite gullig och ge dina synpunkter på krånglighetsgraden av att ta sig från alicantes flygplats till torrevieja med buss? Kanske vet du tillochmed någon sida där man kan hitta en tidtabell!?

KARLAVAGNEN sa...

http://www.aena.es/csee/Satellite?cid=1049437849200&pagename=subHome&SMO=1&SiteName=ALC&p=1049437849188&c=Page&MO=1&Language=EN_GB

Kan vara en början. Sidan finns även på spanska och valencianska om man föredrar det.

KARLAVAGNEN sa...

http://www.torreviejainformation.com/bus-details/

Du måste åka från Alicante stad till Torrevieja.

Anonym sa...

Tack Karlavagnen, den första länken var verkligen användbar. Den andra var inte uppdaterad på två år så jag vet inte om jag vill lita på den till hundra procent.