torsdag 23 oktober 2008

Percebes och lite marinbiologi

Så här ser percebes ut. Latinskt namn pollicipes pollicipes. På svenska långhals (tråkigt namn). De bästa och dyraste exemplaren fångas i Galicien. De bästa exemplaren är de som har utsatts både för sol och för starka vågor, som har vuxit i kallt och syrsatt vatten. De är rätt korta men intensiva i smaken. De billigare icke-sol-och-våg-utsatta varianterna (särskilt från varmare vatten) är längre, smalare och vattnigare.


Man tar dem isär och äter en och en. Godiset är det som finns innanför det mörka sega skalet.

De är hermafroditer men fixar inte självbefruktning. Så det går ägg och spermier omvartann i havet och så uppstå larver som driver runt och sedan fäster sig på ett underlag med hjälp av sitt cementlim som de har i basen av sin mörka kropp. Sålunda växer de i kolonier. Man kan väl anta att en och annan larv förskansar sig intill sin förälder. Eller om larverna går ihop i koloni ... här tar mina googlade kunskaper slut.

Så här kan arbetsförhållandena se ut för yrkesgruppen percebeiros, dvs. de som skördar percebes.

Varje år drunkar ett antal percebeiros i arbetet. De svåra skördeförhållandena är en av orsakerna till att percebes är bland det dyraste som finns i skaldjursväg.

De är också fulla av mineraler och B-vitamin samt synnerligen fettfattiga. OCH SMAKAR GOTT. Och när det är säsong kan vi få dem på våra favoritrestauranger här i Torrevieja!!

Ja nu har jag försett er med en massa intressant information. Eller hur?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för informationen ! Jag åt percebes på Mallorca för många år sedan, skulle vara jätte kul att veta vilka restauranger i Torrevieja som serverar denna läckerhet ?

Anka men också Farmor Anka och därefter mormor Anka sa...

Klurig fråga. Det beror på säsong och är annars också en fråga om tur och lycka när man besöker de bättre restaurangerna med fiskdisk. Själv har jag ätit percebes på t.ex. Las Cañas, Rincón de Capis och Mesón de la Costa.