fredag 12 september 2008

Vem sätter normerna?

Jag tänkte att det kanske behövs lite närmare information om fenomenet Los Monsters mitt emot på gatan.

Det är alltså min fisio Ana som myntade begreppet, men vi är båda rörande överens att där har vi en verksamhet och en familj som är lite märklig minsann. De jobbar på, de ser ut att trivas med livet, de är säkert goda medborgare på allt sätt, de gör ingen något ont, deras tvättmaskiner är säkert effektiva och de ser ut att leverera, men när man nu iakttar så finns det saker Ana och jag hakar upp oss på.

De bor och har sin tvätteriverksamhet i ett tvåvåningshus. Vilka delar av huset de riktigt bor i har Ana och jag inte helt klart för oss. Tvätteridelen finns högst sannolikt i utrymmena längst bort från gatan. Vi har inte heller klart för oss var de sover, för de slitna persiennerna på övre våningen är aldrig uppdragna. Kanske har fönsterrutorna gått sönder, vad vet jag. Eller det kan vara för ansträngande att dra upp persiennerna varje morgon.

Första gången jag noterade dem flera år sedan hade de tvätteri. Så sadlade de om till en s.k. hundrapesetasbutik, en sorts basar där det mesta kostade hundra pesetas, dvs. cirka 0,60 euro.

Den blev nu aldrig någon höjdare och nu har de tvätteri igen. Hundrapesetasskylten finns dock ännu kvar på fasaden.

Det här är folk som inte låter sig stressas av petitesser som att fixa den grundläggande estetiken. Eller låta något annat oväsentligt störa. För ett par år sedan hängde de upp ett lakan på ett sladdrigt snöre på sin takterrass, och där blev det. Solen sken, det kom något regn, solen sken, det kom blåst, så sken solen igen, så kom en jättestorm och blåste ner lakanet och där låg det tills det sönderföll till atomer.

Det påminner mig lite om invånarna i ett hus nära där vi bodde i Kyrkslätt. Det var mor och son. En vinter med mycket snö gick sonen upp på taket med en spade för att skotta bort en del. Så blev han tydligen avbruten av något, stack spaden i snön. Där stod den resten av vintern. Våren kom, snön smalt och spaden gled ner från taket. Eller kanske den blev kvar. Minns inte.

Inga kommentarer: