torsdag 4 september 2008

Äcklad stilpolis

I morse gick jag ut på en promenaad för att orka sitta en lång dag framför datorn. Det är bäst på morgonen, då är det inte så hett. Ju tidigare, desto bättre. Normalt lyckas jag inte med "ju tidigare" men allt före klockan nio är ganska okej.

Jag bestämde mig för att ta en runda via den nya Paseon och så strandpromenaden. Vid en punkt på vägen stod en taxi och ut kom fyra stycken äldre damer. Damer, tanter, kärringar eller vad man nu kan säga. Kvinnor i äldre medelålder. Personer med kroppar som har sett bättre tider. Som inte tål samma exponering som en 18-åring.

Det är ju naturens omutbara gång, ett oundvikligt faktum och en mänsklig rättighet att bli äldre. Det vore också en mänsklig rättighet att se folk ens lite respektabelt klädda. På stan i alla fall. Stan alltså. Inte på stranden. Inte hemma inom fyra väggar eller vid egen pool. PÅ STAN.

Det ÄR en het årstid just nu. Folk ÄR på semester när de kommer hit. De HAR rätt att vara fritidsklädda.

Men hörni tanter från utlandet, hur snyggt är det med alla dessa billiga och tunna linnen med snören till axelband, alla dessa hemska shorts? Det är inte snyggt på någon, på någon alls, inte.

Var är sommarklänningarna? Var är de löst sittande svala långbyxorna? Var är överdelarna som ens döljer behåbanden? Var finns det lite värdighet och hyfs? Undrar ni inte ens lite över att det faktiskt finns folk på gatorna, i affärer, på restauranger som har kläder på sig?

Antagligen inte.

Inga kommentarer: