måndag 1 september 2008

Prokrastinera

Det är ett ord som min dotter uppmärksammade mig på när vi var på Houtskär och hon hade hittat under någon termsökning.

Så glömde jag hela saken och särskilt hela ordet tills jag råkade se en artikel i en tidning om just detta fenomen. Jag är dessutom drabbad, som så många andra. Det finns dock ett fåtal individer som inte lider av det.

T.ex. en av mina fyra systerdöttrar är en sån som genast tar tag i allt och gör undan. Hon skjuter inte upp minsta lilla sak som måste göras. Undan med det och så uppstår det inga våndor.

Prokrastinera. Det är alltså ett riktigt ord. Det finns upptaget i ordböcker och så. Man kan googla på det och få träffar. I motsats till hypertografi, som vår goda vän G har infört. Det är ett begrepp som beskriver en individs fysiska och mentala nutillstånd, vad som för stunden känns bra och vad som inte. T.ex. "det skulle passa min hypertografi att nu ta en konjak". Det passar oftast min hypertografi. Om den den inte skulle känna för Fernet.

Kära G, om du läser detta, hoppas att jag lyckades definiera rätt.

Och vem vet, om riktigt många läser det här så går ordet runt och en vacker dag tas ordet upp i Svenska Akademiens ordlista.

Inga kommentarer: