torsdag 18 september 2008

Exergi och fåfänga

Jag håller på med ett uppdrag om energieffektivitet. I det behandlas även aspekter kring exergi. Det är bra. För exergi är vad det handlar om sådär på riktigt.

I mina googlanden kom jag på en mycket intressant skrift om exergi och helhetssyn. Den är lång och kräver viss koncentration att läsa, men jag kan rekommendera att åtminstone skumma genom den. Jag återfinner i den vissa tankar om saker som jag har haft om ett och annat, och nya vinklar.

Skriften handlar om just Helhetssyn.

När vi i augusti vistades i finlänska skärgården fick vi höra att det numera är (eller ska bli, minns ej exakt) förbjudet att släppa ut avloppsvatten från en strandbastu i havet (ja, typ Östersjön). I stället måste det fixas en avloppsbrunn som en tankbil kommer och tömmer med vissa mellanrum. Så här förstod jag det. Miljöhänsyn är rubriken.

Vacker tanke som sådan. Östersjön mår dåligt. Men när jag hörde detta så tänkte jag, vad betyder det då i ett större sammanhang än Östersjön att det finns all denna verksamhet med alla sina energibehov och utsläpp för produktion av dessa avloppsbrunnar, hur många extra tankbilar behövs det inte för dessa tömningar, hur många kilometer kör dessa tankbilar vars produktion i sig och bränslet är en belastning, alla plaströr andwhathaveyou för att ordna avloppet till brunnen. Så behöver det här avloppsvattnet med sin minimala shampoo- och tvålhalt renas någonstans. Var det värt det? Som helhet.

Nu ska jag inte göra den här bloggen till något miljöfascistforum. Men det finns en åsnebrygga till det helhetsperspektiv som vår tillvaro här på jorden innebär.

Jag vill förstås att planeten sköts om så att mina barn och barnbarn och deras avkommor kan leva vidare på jorden, producera avkommor och låta evolutionen gå vidare. Lyckas människan överleva så kan det om några miljoner år uppstå något riktigt fenomenalt.

Där ser ni. Att fortplanta sig och låta arten leva vidare är det viktigaste med varje liten bakteries, varje växts, varje djurarts (av vilka människan är en gren) liv. Fattar ni nu varför det finns ett begrepp som biologiskt avverkad. När man inte längre kan producera en avkomma. Mission done.

I ett helhetsperspektiv.

Fåfänga är driften att göra sig attraktiv inför sitt sociala sammanhang, särskilt inför motsatta könet. Denna drift försvinner inte trots att man har passerat den effektiva åldern, så att säga. Denna drift är inprogrammerad i vår hjärna. Fåfänga går ut på att man syns. Efter den verksamma tiden och i sina okontrollerade former, kan den bli patetisk.

Inga kommentarer: