onsdag 16 juli 2008

Virgen del Carmen

Idag är det fiskarenas (ja så har jag blivit lärd att det heter, för fiskarna är de som fiskarena fångar upp ur havet) stora dag här i Torrevieja.

Torrevieja var från början en fiskarby, så varje inföding här är barn, barnbarn eller barnbarnsbarn till en fiskare. Eller annars släkt.

Deras skyddshelgon heter Virgen del Carmen. Normalt står hon i sin nisch i kyrkan. I kväll bärs hon ut, så blir det runda genom stan och det hela kulminerar i att hon åbäkas ombord på ett fiskefartyg tillsammans med präster och prelater, borgmästaren och annat lämpligt följe. En del av dem lite runda om fötterna, det har varit specialmiddag för utvalda.

Så körs hon runt ett antal varv i hamnbassängen med följe av andra vattenfarkoster. När rundorna är klara åbäkas hon i land. Stadens körer sjunger en pekoral till hymn varefter hon bärs tillbaka till kyrkan. Jag har själv stått där i ett antal år, som medverkande i en kör. Efter vad jag hört sjungs pekoralen i år av stadens inte helt oomstridda specialkör. Nog om den.

Sedan följer ett stort fyrverkeri där det inte sparas på krutet. Det har gått smällare titt och tätt ett par dagar redan.

Mitten av juli. Om en vecka ställer jag klockan på svintidig väckning och så bär det i väg för tre veckor. Som alltid, i detta skede längtar jag redan hem. Trots att alla världens underbara upplevelser väntar.

Inga kommentarer: