onsdag 9 juli 2008

Tandläkare, bilar och semesterfirare

I förmiddags efter Pilates hann jag bara knappt byta om och borsta tänderna en extra gång tills det var dags att åka till tandläkaren. Vi går hos en svensk tandläkare en liten men bilkrävande bit härifrån.

Med en ovan bil. Och nej, det hände inget dramatiskt eller lustigt med mitt bilåkande i dag. Det var bara ovant. Jag är t.ex. van att sitta rätt högt när jag kör vår redan inte helt nya Renault Scenic, och detta var en hyrd liten loppa. Det kändes som om jag satt på gatunivå. Nya perspektiv på tillvaron.

Hyrbil har vi för att en dåre till halvt uppe på trottoaren felparkerad lastbilschaufför släppte sin tunga dörr pang!! på vår bil när den fredligt och helt lagligt kördes längs gatan. Bakre högerdörrens handtag slogs bort och det kom ett hack i plåten, och nu ska bilen vara fyra dagar på verkstad.

Så kör jag med den ovana bilen, längs en ny rutt som jag hittat och som helt undviker den packade strandvägen. En kvart snabbare, minst. Enda nackdelen är ett parhundra meter dirt track, men vid torrt väder går det bra.

Utöver en viss liten extra koncentration på växlarna, för jag är van med automatväxel, fäste jag mig en gång igen vid, ja här kunde jag konstatera att jag faktiskt blev provocerad (eller kanske jag kände mig kränkt) av semesterfirarnas klädsel.

På stranden, längs en strandpromenad, hos en chiringuito eller på egen tomt är det väl OK med typ strandklädsel. Men i stan eller i andra liknande strukturer, längs asfalterade gator och lagda trottoarer som kantas av banker, kontor och allt möjligt som inte är strandliv, pliiis, lite värdighet och respekt? Jag går inte närmare in på alla vidrigheter.

En riktigt sträng stilpolis är vad jag efterlyser.

Ja, så här tänkte jag på väg till och från tandläkaren. Utöver det här med växlarna. Och nu är jag en gång igen fixad och putsad i munnen. För dyra pengar. Mitt börsinnehåll räckte inte. De tar inte kort. Jag måste åka av och an till banken.

Flashback
När jag var liten, men tillräckligt stor för att besöka tandläkare, fick jag vid dessa besök som duktighetspremie sitta i framsätet medan min pappa körde. På den tiden fanns inga bilbälten och begreppet barnsits i bilen var nog inte ens påtänkt. Det var en rysktillverkad bil. Sådana var rätt vanliga i Finland på den tiden.

Inga kommentarer: