måndag 14 juli 2008

Stjärtbom

Ja vetni, så heter den bakre delen på en helikopter. Den innehåller en stjärtrotor som gör att helikoptern inte snurrar runt helt utan kontroll utan kan flyga dit som den styrs. En del helikoptrar har inte stjärtrotor utan något sofistikerat inbyggt system som fixar det ändå, men allt detta sker via stjärtbommen.

Bland annat detta har jag lärt mig idag. Det är något otroligt vad man lär sig bara man stöter på det i lämpliga sammanhang som tvingar en att fördjupa sig i ämnen.

Jag hade flera år en fix idé om att one of these days när vi är i Finland ska vi åka helikopter från Helsingfors till Tallinn för ett dagsbesök. Så skedde det en allvarlig olycka just på den rutten och jag blev lite tveksam. Det tar inte bort det faktum att jag någon gång ännu i mitt liv gärna skulle pröva på att åka helikopter. Det kan ju vara hur obehagligt som helst, vem vet, men jag vill ha prövat.

Som när jag prövade dykning i Karibien. Det är säkert hur härligt som helst om man hinner bli van, och vilka fantastiska saker man ser, men jag spände mig som bara den de två gångerna jag hann med, och så blir man så förfärligt trött. Det är något med tryckskillnader och man är ju inte så ung längre. Jag låg som en död fisk i sängen flera timmar efteråt.

Det finns saker som jag inte drömmer om att pröva. T.ex. bungyjump. Fallskärmshopp är på gränsen, men det kittlar kanske lite.

Vakta barnbarn anses kanske inte så tufft, men det är också en resa varje gång.

Inga kommentarer: