fredag 6 juni 2008

Tecken på annalkande sommar

De tre gamla farbröderna har igen börjat sitta utanför bilbutiken på hörnet. I skuggan, i sina plaststolar. Fast idag när jag först såg dem och sedan tänkte ta ett smygfoto från vår terrass hade de satt sig på insidan. Vinden var kanske lite kall.

För det är inte sommar än. Sommaren börjar officiellt den 21 juni. Det finns ett gammalt talesätt: "Hasta el cuarenta de Mayo no te quites el sayo" -- Skippa inte linnet/underskjortan före den fyrtionde maj. I vissa kretsar är det inte riktigt rumsrent att börja sommarklä sig på riktigt före sisådär mitten av juni.

Är man värdig affärsman, notarie eller något annat viktigt är det inte fråga om att ersätta den mörka kostymen med något lättare, inte på hela sommaren, hur än det är +35 eller mer i skuggan. Vad det är i solen ska vi inte ens tala om. Kanske någon av dem smyger med kortärmad vit skjorta under kavajen. Slips, såklart. I augusti kommer den befriande semestern.

Dagens flashback
När vi kom hit tyckte vi att det var exotiskt att folk i stan om kvällarna plockade ut sina stolar och umgicks mitt på trottoaren. Bekanta gick förbi, stannade upp, pratade en stund. Herrarna satt i grupp och diskuterade fotboll eller politik (tror jag) och señororna gjorde handarbete eller höll om barnbarn, diskuterade hushållsnära saker (tror jag). Tio-elvatiden försvann alla för att äta middag. Efter middagen var de där igen, fram till midnatt eller längre. För ett antal år sedan försökte borgmästarn med ett förbud mot detta (exakt varför minns jag inte mer) men det blev mycket kortvarigt. Så när stolarna kommer ut om kvällarna, då vet vi att det är sommar.

Inga kommentarer: