torsdag 5 juni 2008

Integrationssynder

Har varit hos frissan. Igen. Var tredje vecka sitter jag där och blir insmetad i håret. Varannan gång hela håret och varannan gång rötterna. Medan jag väntar på att färgerna ska mogna läser jag engelska skvallertidningar.

Men det får nog bli ett slut på det. Skvallertidningar i all ära, men jag behöver befria mig från de engelska. Inget går upp mot de spanska som ändå håller lite stil. Och det finns inte några på den frissa jag går till. För den är engelsk. Nästa gång tar jag med egen läsning. Eller pillar med min nya mobil.

När vi flyttade hit var vi fast beslutna att Integrera oss. Blott och enbart spanska tevekanaler, inte klaga att det är för hett på sommaren, lära oss lokala seder och bruk, inte isolera oss i utlänningars kolonier, inte längta för mycket efter knäckebröd och sill. Och så vidare.

I detta ingick flera år av lokal spansk frissa. Men oftast kom jag inte ut som det var tänkt. I frissans huvud kanske, men inte i mitt. Jag förklarade och beskrev, jag visade foton, nix. Jag bara inte passade in i mönstret - åldersgrupp x: frisyrstil 1, åldersgrupp y: frisyrstil 2. Och så vidare. Här går de spanska damerna till frissan en gång i veckan för att fixa håret, på fredag eller på lördag. Så svansar de yngre ut i sin modefrisyr och de mogna damerna stapplar försiktigt ut i en styv hjälm till hår, väl tuperad och sprejad. Frissan har gjort sitt stereotypa tuggummituggande jobb.

Förtvivlan. Sökeri. Prövade norsk frissa mitt i stan. Yesss, men deras helt utmärkta hårklippare och stylist klarade inte tillvaron här (inga fjäll?? brist på getost?? gillade inte Norska klubben??). Hittade ny (nordisk) salong, med utmärkta (engelska) stylister. Den gick i konkurs. För flashy, för dyr, för lite kunder. Ny spansk frissa. Inte där heller. Men NU har jag sedan några år hittat hem. Hos en engelsk frissa som LYSSNAR, har KOLL och ENGAGERAR sig, FÖRESLÅR.

Integrations-SVEK. Och parallellt med de spanska kanalerna har vi nu också engelsk satellit-teve (det lilla ynkliga vi ser på teve). Numera får man nordiska produkter typ knäckebröd och sill t.o.m. i spanska butiker, så det räknas inte. Medges att på sommaren vistas jag helst i luftkonditionerade utrymmen. Skandinaviska butiken blir också besökt ibland. Hitresande finländare får önskemål att ta hit rågbröd (helst Reissumies).

Integrationssynderna blir allt fler. Ändå är vi mer integrerade än någonsin. Livet är inte så svartvitt.

Dagens flashback
Under ett av våra första år här ville jag göra en kulinarisk skapelse i avdelningen söta saker, för vilken det behövdes gelatinblad eller liknande. Maken åker till butiken, frågar efter produkten, får den, frågar om den är OK för söta saker. - Si, si, claro. - När jag löste upp produkten i vatten luktade det fisk. FISKGELATIN!! Ny resa till butiken. En annan sådan.

Inga kommentarer: